Bar jednom nedeljno dobijamo ovo pitanje i uvek odgovaramo kratko – NE!
Ponekad je pitanje preformulisano i otprilike glasi “Uraduka sam silikone pre 12 godina, sjajno izgledaju,ali čula sam da ih treba menjati i moja drugarica je već to uradila . Da li je to tačno ? – Nije tačno !
Implanti nemaju ograničen rok trajanja.Nisu lomljivi i menjamo ih tek ako im se pocepa opna i sadržaj počne da curi, što nije naročito često.
Pacijenti uglavnom smatraju da impanti imaju određeni rok trajanja. Danas većina proizvođača garantuje da će implanti doživotno trajati.
Viđali smo impante koje smo menjali nakon gotovo trideset godina koji su izgledali KAO NOVI kad ih izvadimo .
Ipak,veoma retko, dešava se da zbog kontrateksture kapsule impant pukne i tad ga je potrebno promeniti, jer se implanti ne mogu popravljati.
Žene mnogo češće implante menjaju zbog promena u izgledu grudi, npr.nakon porođaja, zbog promene telesne težine ili zbog želje da grudi budu veće ili drugačijeg oblika.
Sad najčešće umesto postojećih okrugli implanta stavljamo anatomske (kapljičaste) implante koji izgledaju prirodnije od okruglih.
Takođe, pacijentkinje koje su ranije uradile povećavanje silikonskim implantima , a žele da se bave sportom , sad biraju poliuretanske implante , pa često radimo i tu zamenu.
Tek ispod 1% žena koje su uradile implante menjaju ih zbog deflacije ili rupture.
Izuzimajući kontrakturu kapsule, koja je i sama na nivou od oko 1’2 % godisnje za silikonske, a oko 0,51% za poliuretanske implante, najčešći razloh cepanja implanta je zbog toga što se u jednoj tački presavije.
Vremenom to mesto slabi i implant se pocepa, recimo kao kad se metalna spajalica polomi nakon nekoliko savijanja na istom mestu . Takvih slučajeva ima malo, i imamo primer kad smo kod devojke koja je menjala implante, slučajno našli i savijeni implant, koji, moramo priznati, nije rupturirao.
Zamena impalnta nije jeftina, ponekad je znatno skuplja od prve operacije, ukoliko je potrebno uklanjati kapsulum korigovati položaj bradavica ili oblik žlezde. Pored toga, tu su i anestezija i period oporavka , tako da je naš stav po pitanju zamene implanta na svakih 10 godina: NE POPRAVLJAJTE, AKO NIJE POKVARENO.

Categoryaktuelno

U hitnim slučajevima        +381 785 8777