Dana 13.05.2016.god.u bolnici UNA urađena je endoskopska grudnohirurška operacija kojom je pacijentkinji O.P. uklonjen gornji režanj levog pluća zbog tumora.

Operaciju je uradio vodeći slovenački stručnjak iz domena te vrste hirurgije Dr Tomaž Štupnik uz asistenciju dr.Marića. Dr Tomaž Štupnik je blizak saradnik Dr Dijega Gonzalesa Rivasa rodonačelnika ove hirurške metode koja se izvodi u svetu od 2010.god.

Operacija se izvodi kroz jedan mali rez na grudnom košu dužine 2,5-3cmkroz koji se plasira kamera sa optičkim sistemom i radni instrumenti
Praktično sve operacije koje se rade i otvorenim pristupom mogu se raditi i na ovaj način.

U bolnici UNA tim stalnih konsultanata iz grudne hirurgije je do sada radio operacije pneumotoraksa, atipične resekcije pluća ,tumore medijastinuma , timektomije kao i operacije protiv prekomernog znojenja.

Sada sa ovom operacijom uvedena je i najsloženija procedura kao što je VATS uniportal lobektomija.
Prednosti ove procedure su ogromne i ogledaju se u značajno bržem oporavku ,kraćem bolničkom lečenju i značajno boljem estetskom efektu nakon operacije.

Pacijentkinja je 15.05.2016.god. otpuštena iz bolnice na kućno lečenje.

Za ovu proceduru menadžment bolnice je obezbedio vrhunski instrumentarijum firme Scan-Lan koji je dopremljen iz Amsterdama. Za izvodjenje ove operacije korišćen je harmonični skalpel i endoskopski stapleri firme Johnson & Johnson.

Bolnica UNA je jedina privatna bolnica u regionu u kojoj se ovakve složene grudnohirurške operacije rade u redovnoj kliničkoj praksi.

Categoryaktuelno

U hitnim slučajevima        +381 785 8777